Stress, bekymring og kronisk sykdom

Det er godt kjent at stress ikke er bra for hverken kropp eller sinn. Man kan finne mange tips og råd til hvordan man unngår stress, og hvordan man «stresser ned».

Men hva er egentlig stress? Hva er det som gjør at man reagerer som man gjør når man stresser? Det digitale utdanningsstedet NDLA har beskrevet det slik :

Fysisk stress

innebærer at kroppen blir utsatt for fysiske belastninger. En idrettsutøver utsetter ofte sin kropp for fysisk stress og må hvile for å la kroppen ta seg inn igjen.

Psykologisk stress

Oppstår når en person opplever at omgivelsenes krav og forventninger overstiger egen kapasitet. Psykologisk stress kan også oppstå som følge av traumatiske opplevelser

Kilde: NDLA

Stress er altså noe som rammer alle, frisk som syk, ung som gammel, på ulike stadier i livet og på ulike måter. Ved å redusere på oppgaver og aktiviter i dagliglivet kan man redusere noe av stresset.

Stress som følge av bekymringer kan være vanskeligere å gjøre noe med, men man kan få god hjelp til å finne mestringsstrategier i hverdagen. Stress kan gjøre mennesker syke, men man trenger også litt «stress» i hverdagen for å mobilisere litt ekstra i krevende situasjoner.

Men, hvordan er det med kronisk sykdom eller skade og stressmestring? Her er det selvfølgelig individuelt, men det er likevel et par punkt man kan ha i bakhodet når man opplever langvarig stress og i tillegg har en kronisk sykdom.

Muskel og leddsmerter blir verre om man går anspent over tid. Og ved stress vil ofte kroppen reagere med å anspenne seg, kanskje litt uten at man helt oppdager det selv. Det er derfor viktig å være obs på dette, da en sykdom men mye muskel og leddsmerter kan forverres betraktelig om man går og spenner seg slik. For å unngå dette må man bli klar over situasjonen.

Man må prøve å fjerne det man kan av stress i hverdagen. Dette er ikke alltid like enkelt, spesielt hvis stresset er forårsaket av bekymringer rundt forhold man ikke helt har kontroll over. Men å forsøke er lurt! Eventuelt snakke med noen rundt bekymringene sine, slik at man får sortert tanker.

For noen kan det være ekstra vanskelig dersom man har en sykdom, skade eller tilstand som gjør at man ikke helt klarer å legge av seg bekymringene like raskt som friske mennesker. Jeg satser på å komme mer tilbake til dette i et senere innlegg.

Dersom man har mulighet og form til det er det også et godt tips å komme seg ut på tur! Det er god medisin for mental og fysisk helse. Man får sortert tankene litt når man beveger seg, samtidig som kroppen får litt aktivitet! Alt henger sammen! Men jeg sier ikke at det er lett. Når man har en kronisk sykdom kan det faktisk være vanskelig å komme seg ut på en liten tur. Alt avhenger av dagsformen, og her er det den enkelte som må kjenne etter hva man klarer. Og igjen, alt henger sammen!

Man bør også oppsøke hjelp til avspenningsøvelser eller andre metoder for å slappe av i kroppen. For eksempel kan man oppsøke kiropraktor eller fysioterapeut som sitter på mye kunnskap. Mange prøver også alternativer som yoga (det finnes både vanlig og medisinsk yoga) eller mindfullness eller lignende meditasjonsteknikker.

Photo by Pixabay on Pexels.com

Personlig er det nok fysioterapeuter og kiropraktorer som har hjulpet meg når kroppen har vert veldig anspent, men jeg har også forsøkt medisinsk yoga på et av mine opphold på Sunnaas sykehus, og det er noe jeg kan tenke meg å prøve igjen.

Det å stresse mindre i hverdagen er ikke lett, men man kan prøve å ta litt hensyn til seg selv, og ta litt grep slik at man ikke blir syk av stress. Kanskje man klarer å lage litt pusterom i hverdagen, der man kan hente seg litt inn igjen?

Opplever man at man rett og slett blir syk fordi det er så mye stress i hverdagen, anbefaler jeg også å snakke med fastlegen som kan gi råd basert på akkurat ditt liv og din sykdomshistorikk. Og med en kronisk sykdom er det ekstra viktig å passe på, slik at man ikke blir enda sykere! Og selv om det sjelden er mulig å legge vekk alt stress, er det ihvertfall viktig å bli klar over at man faktisk stresser og/eller bekymrer seg for mye i hverdagen. Da har man mulighet for å ta grep!

Lykke til ❤

Photo by Thought Catalog on Pexels.com

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..