De aller fleste har nok opplevd hvor viktig det kan være å få litt hjelp og støtte av noen med erfaring. Det kan være på jobben, enten du er ny eller skal lære noe nytt og relevant for arbeidet du gjør. Det kan være som nybakte foreldre, eller når man skal lære noe nytt, delta på en ny aktivitet, få seg en hund og så videre. Det er alltid veldig nyttig å få tips og råd fra andre med erfaringer.
Det er også godt å kunne dele erfaringer. Sammenligne litt måter man gjør ting på. Sammenligne resultater utifra hvilken måte man gikk frem når man lærte seg et nytt språk, eller hva man gjorde før man dro ut på en lang reise for eksempel.

Erfaringer er gull verdt også når man har en kronisk sykdom eller skade. Det å møtes og dele sine erfaringer gjør nytte på flere måter. Man får informasjon om muligheter og utfordringer, man får tips til løsninger, men man får også en bekreftelse på at man ikke er alene. Et møte mellom mennesker som opplever mye de samme utfordringene i livet, er utrolig positivt. Man trenger ikke å late som man er kvikkere, raskere eller friskere enn man egentlig er, fordi de man snakker med skjønner hva man har å forholde seg til. Det er en erfaringsbasert kunnskap som er så utrolig god og viktig. I tillegg så kan det også virke inspirerende å se hvordan andre løser utfordringer i dagliglivet. Man kan rett og slett få inspirasjon til å prøve nye ting.
Mange interesseorganisasjoner har ulike måter å ivareta at mennesker med en sykdom eller skade får dele erfaringer med andre. Samlinger der man får møte andre er et av tiltakene som jeg tenker er utrolig viktige. Cerebral Parese foreningen i Norge har i mange år arrangert «storsamling» der mennesker med denne diagnosen har kunnet møtes for å få dele erfaringer og for å høre fagpersoner snakke om ulike felt som kan være aktuelle.
I år arrangerte CP-foreningen en egen erfaringssamling for oss voksne med en mild grad av Cerebral Parese. ( Grad 1 og 2). Dette var en samling der vi var samlet mellom 30 og 40 stykker på Thon Hotell Arena i Lillestrøm, og hvor vi fikk høre innlegg og foredrag fra både fagfolk og fra mennesker som selv hadde CP som fortalte om sine utfordringer, hverdagsliv, tips og løsninger.
Til lunch, middag og om kvelden, samlet vi oss og snakket om løst og fast, og her ble også erfaringer delt oss i mellom. Utrolig mange flotte mennesker som hadde mye å dele. Og her er jeg sikker på at alle fant noen de hadde noe til felles med. En slik uformell setting er en ypperlig situasjon å få snakket om det man har hørt på foredragene tidligere på dagen, og om mange andre små og store ting som opptar oss. Det å finne noen man kan kjenne seg igjen i, og noen man kan utveksle erfaringer med, er utrolig godt for alle!

Ikke alle fikk plass på samlingen denne gang, men forhåpentligvis så vil CP- foreningen arrangere et slikt treff på et senere tidspunkt for de som ikke fikk deltatt denne gang.
Andre muligheter for å høre andres erfaringer kan være likeperson-arbeid. Mange organisasjoner har personer man kaller «likepersoner». Dette er mennesker som selv har den sykdommen/skaden som organisasjonen jobber for, og som man kontakte for å få litt råd og tips alt etter hvilken situasjon man er i. For å finne ut hvilken likeperson du kunne hatt behov for å snakke med, så kan det være lurt å sjekke organisasjonens nettsted, det står ofte kontaktinfo til de forskjellige likepersonene der.
Lurer man på noe spesielt som omhandler egen diagnose eller tilstand, har de forskjellige organisasjonene mye bra informasjon som kan hjelpe. Og kanskje sitter du på erfaringer som kan være med å hjelpe andre? Meld deg inn i den organisasjonen du «tilhører» og se om du kan ha nytte av hjelpen derifra, eller om du kan bidra med dine egne erfaringer.
Nettopp DU kan gjøre en forskjell med de erfaringene du har ❤
Jeg har også skrevet litt om hvordan man opplever det å dele erfaringer når man er på et opphold på for eksempel Sunnaas sykehus, les mer her: