Mild grad CP?

Hva er CP?

CP er en samlebetegnelse for en gruppe av tilstander kjennetegnet ved en forstyrrelse i bevegelse og motorisk funksjon. Tilstanden er forårsaket av en skade i den umodne hjernen før barnet fyller to år. Alvorlighetsgraden varierer fra milde tilfeller til svært alvorlig funksjonshemming. 

kilde: FHI

Jeg har nevnt at jeg har en mild grad av CP. De aller fleste har hørt om Cerebral Parese, vet om noen som har det, har det selv eller har lest om noen som har det.

De fleste forbinder CP diagnosen med store synlige funksjonsnedsettelser. Veldig mange blir overrasket når jeg forteller at jeg har CP. Mange tror at om man har en slik diagnose så må man automatisk sitte i rullestol, ha veldig store funksjonsnedsettelser eller ha noen form for hjelpemidler.

Slik er det jo ikke.

Personer med lav grad CP kan ha nedsatt balanse, utmattelse, smerter/spasmer etter fysisk aktivitet med mer. Man bruker mer krefter på dagligdagse ting, og summen av alt kan bli for stor. Spesielt når man sammenligner seg med «alle andre».

Vi er mange som har såkalt «usynlig» CP. Våre utfordringer er nok litt annerledes enn for de med alvorligere grad, men de er der. Utmattelse, smerter og andre vansker som ikke er så synlige kan være vanskelige i en hverdag der man sammenligner seg med og blir sammenlignet med alle andre som er funksjonsfriske. Og jeg tror det er her den største utfordringen for denne gruppen ligger. For alle de jeg har truffet som har denne typen CP som ikke synes så godt, eller som er så pass lav at man ikke trenger mye hjelp, sammenligner seg selv med funksjonsfriske. Dermed blir man frustrert over alt man ikke får til, istedet for å faktisk se hva man får til!! Mange tenker ikke over at man kanskje trenger litt ekstra tid, bruker litt mer krefter eller har smerter som andre ikke har i det daglige.Etterhvert som man blir eldre kan utfordringene bli større ettersom senfølgene kan komme.

20180826_145748
Ta deg tid selv om du strever. Du får det til etterhvert. ❤

 

Jeg skriver KAN, fordi det er ikke nødvendigvis slik at du med CP som leser dette og som fungerer helt fint i hverdagen kommer til å oppleve dette. Jeg vil bare anbefale å ta hensyn dersom du opplever at du strever litt. Stopp litt opp og ta hensyn til deg selv litt tidligere enn du egentlig hadde tenkt, slik at du ikke går på en kjempesmell som kan være vanskelig å komme utav.

Hvordan jeg selv opplevde å gå fra å fungere «normalt» til å oppleve senfølgene som en stor overraskelse, skal jeg nok skrive om i et senere innlegg.

I mellomtiden – ta vare på deg selv. Enten du har en sykdom eller utfordring i livet eller ikke. Ta vare på deg selv! ❤

 

 

( Les mer om hva CP egentlig er her: http://www.cp.no/om-cerebral-parese/hva-er-cp/

I tillegg må du innom nettstedet fikktil.no. Det er et fantastisk fint nettsted som tar for seg veldig mye rundt det å leve med en usynlig sykdom eller skade. )

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..